Değişik Pikolu Dantelli Nevresim Takımı Fotoğrafları
Piko Nasıl Yapılır
Nevresimlik kumaşı almış ama çarşafına uygun renk bulamamışlardı ama ben buldum. 🙂 Danteli, renklendirmesi ve ilginç tasarımıyla şahane bir takım oldu. Pikosunu nasıl yaptığıma gelice;
Renklendirme için ayırdığım kumaşın üzerine dantelin geleceği yeri işaretleyip, cetvelle çizdim. Dantelini bu çizgi üzerinden teğelledim. Dantel biraz esneyip şeklini alacaktır. (Eğer danteliniz bol örülmüş veya trabzanlar yapılmamış ise, sarmadan önce mutlaka kenarına sık iğne yada düz trabzanlar örün. Aksi halde makinede çok esneyerek sarmasının şeklini de bozacaktır). Renklendirmesinde olmasını istedğim şekli kalıplara çıkarıp, kumaşın üzerine çizdim ve kumaş tek kat olduğundan altına kağıt koyarak, önce dilim sonra desen olarak yapıp temizledim. Ütüleyip Nevresimde olması gereken yeri ölçerek tekrar bu sefer nevresime teğelledim. üzerindeki desenini ve dilimini yaptıktan sonra sarmasını yaptım. Sarma işlemini en sona bırakmamın sebebi çok sıkı olduğu için kumaşımı büzmemesi. Torba nevresim olacağı için alt kenarını kıvırıp ilik açtım.
Çarşafı ve yastıklarında ise 30 cm beyaz patiska kumaşın kenarlarını 4cm lik cetvelle kıvırıp turkuaz iple pikosunu yaptım. Turkuaz kumaşın dantel gelecek yerini işaretleyip, üste 7-8 cm kadar beyaz kumaşı ve en alta da 30 cm lik beyaz kumaşı koyup hepsini sık aralıklarla iğneledim. Beyaz ince parça üzerinden dantelin geleceği yeri düz çizgiyle belittikten sonra da teğelini, üst piko desenini ve dilimini gittim. En son turkuvaz çarşafın alt kenarından 4 cm pay vererek şeklini çizdim ve önce dilim sonra desenini gittim. En son da sarma işlemini yaparak takımı bitirdim.
Şahane bir nevresim oldu. Umarım piko yapmayı öğrenmek isteyenlere faydalı olmuştur.
çalışmalarınız çok güzel.fakat anlamadığım birşey var..turkuaz kumaş kenarlarının oymalı şeklini nasıl yapıyorsunuz?hani çiçek gibi duruyor.??
Teşekkür ederim İncihan,
Onlara dilim deniyor ve piko makinesiyle yapılabilir. İstediğimiz şekli çizip dilim piko deseniyle çizgi içinden gidiyoruz. Sonrada çizgi dışında kalan istemediğimiz kumaşı, nakış nakası yardımıyla, dilimlerin sıfırından keserek bu şekle çeviriyoruz.
benim merak ettiğim konu hangi piko makinesini kullandığınız .şimdiden teşekkürler
Makinem Bernina Artista 185 🙂